Du visar för närvarande Vin till bröllopsmaten
Vin till bröllop

Vin till bröllopsmaten

Välj rätt vin till maten

Att välja bröllopsmeny brukar inte vara så svårt, vi har ju alla våra favoriträtter, och ofta blir bröllopsmenyn en kombination av brudparets önskningar, fast lite lyxigare än till den vanliga festen.

Att välja vin är kanske inte lika lätt, i alla fall inte om man inte vanligtvis dricker särskilt mycket vin över huvud taget.

Vanligen väljer man vin på det traditionella sättet, rött till kött, och vitt till fisk och skaldjur, och det blir oftast bra, men lägger man ner lite extra tid på att välja rätt vin kan man förhöja smakupplevelsen flera gånger om!

Läs vår lilla vinskola och prova er fram. Var inte rädd att fråga kunniga personer i bekantskapskretsen, och vi lovar att ni kommer att hitta det perfekta vinet till er bröllopsmiddag!

Vin till förrätter

Till fisk passar vita torra till halvtorra vita viner bäst

Gravad eller kallrökt lax kommer bäst till sin rätt med ett lite kryddigt, halvtorrt vin av druvan Riesling från Tyskland eller Alsace.

Till skaldjur passar både halvtorrt och torrt vitt vin

Det festligaste alternativet är givetvis ett torrt mousserande vin, varför inte Champagne!?

Kryddigare skaldjursrätter kommer bäst till sin rätt med ett fylligt torrt vitt vin, medan mildare rätter passar bäst till halvtorra vita viner.

Fruktiga och friska viner av druvan Sauvignon Blanc, och torra, fylliga viner av druvan Chardonnay passar mycket bra till skaldjur.

Serveras löjrom med tillbehör krävs ett vin med mycket smak för att matcha sältan

Vita viner serveras alltid kylda, en temperatur på 12-13 grader brukar vara lagom ,men kolla för säkerhets skull etiketten, på vinets etikett anges oftast vilken temperatur vinet bör ha vid servering.

Lätta kötträtter med t.ex. parmaskinka kommer bäst till sin rätt serverat tillsammans med ett medelfylligt rött vin. Gärna ett Italienskt vin av druvan Sangiovese, eller en medelfyllig Rioja.

Grönsaksrätter kan vara besvärliga eftersom många grönsaker inte gillar vin.

Sparris, tomat, spenat och citron är alla exempel på ingredienser som anses svåra ur vinsynpunkt. För att grönsaker skall passa till vin kan man lägga till sådana ingredienser som passar bra med vin, t.ex. peppar, paprika, svamp, olika kryddörter, selleri och lök.

Nötter och ost passar också bra till grönsaker av olika slag.

Torra vita viner eller roséviner passar bra till sallader.

Kom ihåg att det inte finns några absoluta ”regler” på vad som passar till vad.

Tillagningsmetoder och smaksättning avgör i stor utsträckning vilket vin som passar till rätten.

Till kraftiga och kryddstarka rätter med skaldjur eller kyckling kan ett lätt rödvin passa bättre än ett vitt.

Vin till varmrätter

Fiskrätter passar oftast bäst tillsammans med vita viner, och tillagningssätt och fiskslag avgör vinvalet.

Kokt (pocherad) fisk passar bra med ett lätt till medelfylligt, torrt till halvtorrt vin, gärna av druvorna Riesling, Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc. Vinet får gärna vara friskt, och ha en lång eftersmak,

Är fisken stekt, halstrad eller grillad krävs ett lite kraftigare vin med mer karaktär, gärna en ekfatslagrad Chardonnay.

Torra Amerikanska viner av druvan Sauvignon Blanc passar också bra, liksom en Chablis.

Är fisken av ett kraftigare slag kan ett lätt rödvin passa mycket bra.

Fågelrätter passar generellt bra både med vita och röda viner.

Kycklingens vita milda kött passar ypperligt ihop med ett smakrikt vitt vin, gärna en halvtorr till torr Sauvignon Blanc, särskilt om kycklingen serveras grillad eller stekt. Även ett mjukt, medelfylligt rödvin passar utmärkt.

Till vildfågel, t.ex vildand eller ripa passar ett torrt och fylligt vitt vin, eller ett medelfylligt till fylligt rödvin.

Kötträtter kan lite snabbt delas in i fyra kategorier; nöt, fläsk, lamm och vilt.

Till nötkött serveras vanligen medelfylliga till fylliga rödvin.

Till t.ex. oxfilé serverar man gärna ett kraftigt medelfylligt till fylligt rödvin med en viss strävhet i smaken. Gärna av den populära druvan Cabernet Sauvignon som ofta ger lite kärva, fruktiga viner av bra kvalitet.

Till lättare rätter med kokt nötkött och till rätter med kalvkött, passar ett lätt till medelfylligt rödvin bättre. Även roséviner och torra vita viner som framhäver det milda fina köttet passar bra till kalv.

Fläskkött har kanske blivit lite bortglömt som riktig festmat på senare tid, vilket är synd då fläskfilé är ett fint kött som förtjänar att lyftas fram på festborden med ett passande vin! Eftersom köttet är relativt ljust får man vara lite försiktig så att inte vinet tar överhanden. Ett medelfylligt, fruktigt rödvin med lång eftersmak passar perfekt, gärna av druvorna Merlot eller Cabernet Sauvignon.

Lammkött passar bra tillsammans med ett lätt rödvin eller ett halvtorrt till torrt vitt vin om det serveras kokt. Till stekt eller grillat lamm passar ett medelfylligt rödvin bäst.

Vilt kräver ett smakrikt, fylligt och gärna lite strävt vin för att kunna matcha de kraftiga smakerna i köttet. Välj gärna en kraftig Rioja eller en Shiraz. Även lite kryddiga viner av Pinot Noir passar bra till vilt.

Vin till desserter

Till efterrätter som innehåller färska frukter och bär serveras med fördel ett sött vitt vin, gärna det fruktiga franska dessertvinet Sauternes. Även söta mousserande vita viner passar bra till frukt- och bärdesserter.

Till glass kan man med fördel bjuda på ett sött vitt vin eller sött starkvin. Ett vitt portvin från Portugal passar också bra.

Till chokladdesserter av olika slag passar den söta och brända smaken av ett Madeiravin utmärkt.

Hoppar man över desserten och går direkt på bröllopstårtan passar ett sött vitt vin bra, gärna mousserande, för att ytterligare höja festkänslan!

Lämna ett svar