Du visar för närvarande Värd / värdpar på bröllop
Värdpar bröllop

Värd / värdpar på bröllop

Värdar för bröllopet är traditionellt sett brudens
föräldrar, eftersom det förr var de som förväntades betala för bröllopet. Nuförtiden är det oftast brudparet själva som står för festen, kanske med ekonomiska bidrag ifrån sina föräldrar, men det kan ändå vara skönt att lägga över värdrollen på någon annan, för att själva kunna njuta av den stora dagen.

Nuförtiden kan det vara det ena föräldraparet, båda föräldraparen eller rent av goda vänner till brudparet som står för värdskapet.Ofta delar värdarna och toastmaster, tärna och bestman på ansvaret att göra bröllopet till en lyckad tillställning, och det kan vara en bra idé att så tidigt som möjligt rådgöra med dessa om vem som gör vad.

Värdarnas namn, adress och telefonnummer bör skrivas ut i inbjudan, eftersom det är till dem man svarar på sin inbjudan.
Värdarna bör då veta alla praktiska detaljer som gästerna kan tänkas fråga om, t.ex. vägbeskrivningar, presentlistor, övernattning och liknande. De bör också se till att det finns alternativ vid middagen, för t.ex. vegetarianer och allergiker, även om det förstås är mest upp till gästerna själva att framföra speciella önskemål till värdarna.

På bröllopsdagen kan värdarna hälsa gästerna välkomna vid kyrkan, dela ut kyrkoprogram och visa dem tillrätta i kyrkan.

Efter vigseln bör värdar och toastmaster så fort som möjligt ta sig till festlokalen för att där vara först på plats när övriga gäster anländer, och informera om t.ex.garderober, toaletter och bordsplacering. Om brudparet fotograferas efter vigseln bör de se till att ordna aktiviteter för gästerna under tiden. Det är också värdarna som hälsar gästerna välkomna till middagen eller mottagningen och utbringar brudparets första skål. Detta sker vanligtvis vid förrätten, men det kan också ske redan innan, t.ex. vid brudskålen. Det viktigaste för värdarna är naturligtvis att noggrant gå igenom alla detaljer med brudparet, långt i förväg, så att man vet vilka förväntningar de har.

Lämna ett svar