Du visar för närvarande Spex för bröllopsgästerna

Spex för bröllopsgästerna

För gästerna

(bör ej läsas av brudparet)

Att busa lite med brudparet och hitta på roliga lekar gör att festen blir dubbelt så rolig, men det skall helst vara en överraskning! Kom bara ihåg att meddela toastmastern så att han kan planera in era påhitt under middagen eller kvällen!

Frågelek

En lek som många brudpar utsättas för är en frågelek där brudparet svarar på frågor som rör dem själva, genom att höja sin eller sin make/makas sko! Det går till på det viset att brudparet sitter eller står med ryggen mot sin äkta hälft med sin egen sko i den ena handen och den andres sko i den andra. Den som arrangerar leken ställer sedan ett antal frågor till brudparet, t.ex. ”Vem av er brukar ta ut soporna?”, eller ”Vem av er glömmer oftast att tanka bilen?” varpå brud och brudgum (utan att se den andre) håller upp den sko man tycker stämmer bäst.

Vandrande paket

En annan typisk bröllopslek är det vandrande paketet. Den går ut på att man i ett stort inslaget paket packat flera mindre och mindre paket, som en rysk docka, och på varje paket fäst en instruktion om vem som ska ha paketet. I slutändan når paketet brudparet, om allt går som man tänkt sig.

Det är inte så krångligt som det låter! Den som arrangerat leken reser sig upp och säger något i stil med att han eller hon skulle vilja överlämna en present till en annan gäst t.ex. den vackra tärnan, varpå han överlämnar ett inslaget paket till henne. Tärnan öppnar paketet, och finner i detta ett mindre paket, där det står att hon skall lämna det vidare till herren med den stiligaste mustaschen. När herren med den stiligaste mustaschen öppnar paketet finner han att han i sin tur skall lämna det vidare till damen med den kortaste kjolen o.s.v. I slutändan skall paketet överlämnas till det vackraste paret, det vill säga brudparet! Det underlättar om den första personen som får paketet är invigd i leken, annars kanske denne säger ”Tack, jag öppnar det när jag kommer hem”, och det vore ju inte så lyckat.

Brudgummens ben

Denna lek går ut på att bruden och/eller brudgummen med förbundna ögon skall känna igen sin älskades ben bland flera andra.
Brudgummen, tillsammans med 4-5 andra herrar, uppmanas dra upp ena byxbenet varpå alla med uppdragna byxben, sätter sig i en rad. Det är sedan brudens uppgift att genom att känna på herrarnas ben kunna avgöra vems ben som tillhör brudgummen. Sedan byter man och låter brudgummen känna sig fram till sin älskade!
Det behöver givetvis inte vara just ben, det kan vara fötter, händer, näsa eller vad man nu tycker.

Läs även: Spex brudparet

Lämna ett svar