Du visar för närvarande Planering bröllopsfest

Planering bröllopsfest

Planering bröllopsfest

Det krävs dock mycket förberedelser, och för att slippa göra allt i sista stund gäller det att börja planera det hela långt i förväg.

Försök att köpa så mycket som möjligt ett par månader innan bröllopet och frys in. På så vis slipper du spara ihop flera tusen kronor till maten, och det är oftast lättare att köpa än att spara!

Välj gärna mat som fläskfilé, rostbiff eller lax. Dessa går bra att frysa och finns ofta att köpa till extrapris. Köp alkohol när du är utomlands, eller be dina vänner göra det år dig. Baka eget bröd långt i förväg och frys in.

Försök att undvika en meny som innehåller färskvaror som kan vara svåra att få tag i, det kan bli svårt att hitta på en helt ny rätt om de råvaror du behöver inte finns när det är dags! Om du osäker på om det kommer att finnas så beställ hem i förväg. Tänk också på att maten kanske får stå framme en stund, så undvik t.ex. avokado och äpple, som kan mörkna. Potatisgratänger och potatissallader brukar gå att beställa i vanliga livsmedelsbutiker, fråga i din butik!

Tag i god tid reda på hur köket ser ut i festlokalen, och var kritisk, det är bättre att vara pessimistisk än optimistisk. Finns det avställningsytor, kylar och ugnar så att det räcker?

Tänk på att det knappast är möjligt att värma upp flera långpannor med t.ex. potatisgratäng i en vanlig ugn, i regel krävs minst en varmluftsugn där du kan värma flera plåtar samtidigt. Glöm inte att kontrollera att dina plåtar och formar passar i lokalens ugnar! Tänk efter vad som behöver värmas upp och hållas varmt, räcker lokalens plattor till, eller kommer du behöva hyra extra?

Försök att servera så många kalla rätter som möjligt.

Många förrätter serveras kalla och är lätta att förbereda dagarna innan, och tjälknöl och rostbiff är exempel på kött som kan serveras kallt vid varmrätten.

Det vanligaste är att man serverar någon form av potatis till varmrätten, och du bör räkna med att det går åt minst 150-175 gram kokt potatis per person, och ca 175- 225 gram om du serverar t.ex. gratäng eller klyftpotatis.

Exempel på mat som är bra att förbereda och förvara i kyl eller frys fram tills festdagen:

  • Tjälknöl och rostbiff kan göras färdig ett par dagar innan.
  • Potatisgratäng kan göras helt färdig en eller två dagar innan.
  • Paté som innehåller mycket fett går bra att frysa, den bör dock inte stå i frysen mer än 2-3 veckor.
  • De flesta varma såser kan göras klara i förväg och bara värmas, undvik dock såser som kan skära sig!
  • Kalla såser kan göras i ordning en till två dagar i förväg.
  • Grönsaker kan förvällas i förväg och bara ”doppas” ner i kokande vatten innan serveringen.
  • Kall potatissallad går bra att göra i ordning en till två dagar innan festen.
  • De flesta pajer kan göras i ordning två till tre dagar innan.

Lämna ett svar