Vad gör en tärna?
Tärna vid bröllop

Vad gör en tärna?

Har du blivit tillfrågad att vara tärna? Grattis! det är ett hedersuppdrag!

Tärnan är vanligtvis en yngre syster eller nära vän till bruden, oftast ogift, vars främsta uppgift, förutom att anordna en rolig möhippa, är att vara med och hjälpa och stötta bruden på hennes stora dag.

Innan vigseln brukar tärnan tillsammans med bruden åka till frisören för att bli i ordninggjord.
Skäm bort bruden genom att ta med lite champagne, eller annat lätt mousserande vin för festlighetens skull,och någon härlig smörgås och mineralvatten, så att hon får något i magen innan vigseln.

Ta också gärna med ett syetui med nål och tråd, en liten sax och några säkerhetsnålar. Huvudvärkstabletter och några plåster kan också vara bra att ha till hands. Bruden är säkert ganska nervös, och det är lätt att man glömmer sådana saker, och det är säkerligen uppskattat om du som tärna tänker på dessa detaljer!

I kyrkan är det du som tärna som tar hand om buketten under vissa tillfällen vid vigseln. Du går antingen in bakom bruden, tillsammans med marskalk, om sådan finns, eller innan bruden, så att du står framme vid altaret och väntar när brudparet träder in i kyrkan.

Under middagen förväntas tärnan hålla tal, men om du inte känner dig bekväm med att tala, så berätta gärna det för brudparet redan innan vigseln, annars finns risken att de blir besvikna.

När det gäller din klädsel för detta speciella tillfälle bör du diskutera det med bruden så tidigt som möjligt. De kan ha önskemål om klänningsmodell och färg, och eftersom det anses vara en ära att bli utsedd till tärna är det ingen självklarhet att brudparet står för utgifterna kring din klädsel.

Om de har väldigt speciella önskemål, så brukar det i regel vara så att de erbjuder sig att betala för klänningen, eller i alla fall bidra med pengar till den. De kan också stå för t.ex. håruppsättning och/eller make-up. Om du har skral ekonomi så bör du emmellertid fråga paret så tidigt som möjligt vilka utgifter du förväntas stå för, så att du inte upptäcker i sista stund att du inte har råd!

Möhippa

Som tärna förväntas du anordna en minnesvärd möhippa för den blivande bruden. Läs mer om möhippan.

Lämna ett svar