Du visar för närvarande Vad gör en bestman / marskalk?
bestman

Vad gör en bestman / marskalk?

Har du blivit tillfrågad att vara marskalk eller bestman?
Grattis! det är ett hedersuppdrag!

Marskalkarna, är vanligtvis brudgummens bästa vänner, vars främsta uppgift, förutom att anordna svensexan, är att vara med och hjälpa och stötta brudgummen på hans stora dag. Är det bara en brukar han kallas kallas bestman.

Marskalkar skall enligt tradition ha likadan klädsel som brudgummen, men det blir allt vanligare att marskalkarna bär mörk kostym även om brudgummen är klädd i frack. Är du bestman är reglerna dock strängare, har brudgummen frack är det frack som gäller även för dig!

Innan vigseln kan du som bestman/marskalk vara med brudgummen och assistera vid påklädning (det skadar aldrig att hjälpas åt med påklädningen om man inte är van att klä sig i frack), om inte bruden och brudgummen gör sig i ordning tillsammans. Du kan också erbjuda dig att hjälpa till genom att ta ansvar för brudparets ringar, hämta blommorna och så vidare. Brudgummen är säkert nervös, och uppskattar allt stöd han kan få under denna speciella dag. Tag gärna med några huvudvärkstabletter, säkerhetsnålar, plåster, kleenex och annat som kan vara till nytta under dagen och kvällen. Det är inte alls säkert att brudgummen tänkt på sådana detaljer, och de kan ofta komma till användning!

Tag reda på i förväg om du förväntas hämta tärnan och eskortera henne till kyrkan som traditionen bjuder, eller om ni bara möts vid kyrkan strax innan vigseln. I kyrkan går du antingen in bakom brudgummen, tillsammans med tärnan, om sådan finns, eller innan brudgummen, så att du står framme vid altaret och väntar när brudparet träder in i kyrkan.

Under middagen förväntas en bestman/marskalk hålla tal, men om du inte känner dig bekväm med att tala, så berätta gärna det för brudparet redan innan vigseln, annars finns risken att de blir besvikna.

När det gäller din klädsel för detta speciella tillfälle bör du diskutera det med brudgummen så tidigt som möjligt. Eftersom det anses vara en ära att bli utsedd till bestman/marskalk är det ingen självklarhet att brudparet står för utgifterna kring din klädsel. Om klädseln inte är kostym brukar det i regel vara så att de erbjuder sig att betala för, eller i alla fall bidra med pengar, till hyra av klädsel. Om du har skral ekonomi så bör du emellertid fråga paret så tidigt som möjligt vilka utgifter du förväntas stå för, så att du inte upptäcker i sista stund att du inte har råd!

Svensexa
Som bestman/marskalk förväntas du anordna en minnesvärd svensexa för den blivande brudgummen. Läs mer om svensexan.

Lämna ett svar