Hålla tal på bröllop
På ett bröllop brukar det ofta bli många, och långa tal.
Många vänner och släktingar vill lyckönska brudparet med några egna ord.
Om du vill hålla tal bör du meddela detta till toastmastern, så tidigt som möjligt, allra senast innan middagen. Ofta brukar dennes telefonnummer finnas med på inbjudan, så att du kan meddela det redan innan bröllopsdagen. För toastmastern talar du om vem du är, och vilken relation du har till brudparet, så att han eller hon skall kunna presentera dig på ett korrekt sätt när det är dags för ditt tal.
Läs mer om: Toastmasterns roll
Vem bör hålla tal?
Det finns några mer eller mindre obligatoriska talare vid ett bröllop, är du far till bruden eller värd för kalaset höjer kanske någon på ögonbrynen om du inte säger några ord till brudparet. Även bestman/marskalk och tärna förväntas hålla tal.
Värden, eller värdinnan hälsar alla välkomna och utbringar den första skålen för brudparet, och därpå brukar brudens far hålla det första talet, och hälsa brudgummen välkommen in i familjen.
Därefter är det mer eller mindre upp till toastmastern att blanda talare, även om tärnans och marskalkens tal brukar hållas ganska tidigt.
Mannen som har värdinnan till bordet, oftast brudgummens far, brukar avsluta raden av talare genom att tacka för middagen.
Att hålla tal på ett bröllop
För att hålla ett bra tal bör du förbereda dig ett par dagar innan. Skriv gärna ner ett par stödord på en lapp, och försök att lära dig inledningen och avslutningen utantill.
På det viset är det inte mycket som kan gå fel! Undvik att dricka alkohol för att repa mod innan talet, på ett bröllop är det många känslor, och alla har förståelse om du skulle råka staka dig, eller komma av dig. Om du är lite finurlig kan du författa hela talet på vers. På så sätt är det ingen som reagerar på att du kanske läser innantill.
När det blir din tur reser du dig upp, skjuter in stolen och ställer dig bakom den.
Om du inte har en liten kom ihåg lapp kan du hålla händerna bakom ryggen eller på stolens ryggstöd, det ger ett samlat intryck, och så vet du var du har dem. Ta ett djupt andetag och tala långsamt och tydligt. Om det inte finns en toastmaster, eller om denne inte presenterar dig, bör du börja med att tala om vem du är och vilken relation du har till brudparet. Undvik att dricka under tiden som du talar, vänta tills du är klar och utbringa en skål för brudparet!
Tänk på att på ett bröllop är det inte läge att berätta pinsamheter , eller dra upp gamla flick/pojkvänner. Du kanske kan berätta en liten anekdot om första gången du träffade din släktings eller väns tillkommande.
Ett kort tal är alltid att föredra framför ett långt, och om du har en liten poäng på slutet, så spelar det inte så stor roll om du varit lite tveksam vid inledningen.