Laga själv

Laga själv

Om man hyrt lokal, men bestämt sig för att laga maten själv krävs det ganska mycket tid och planering, och även om man har ett knytkalas måste man tänka på saker som tallrikar, bestick och glas.

I de flesta samlingslokaler finns redan just tallrikar, bestick och glas, men glöm inte att om du planerar en trerätters middag behövs det tre gånger så mycket av allt. Kontrollera noga vad som finns och vad du måste skaffa på annat håll.
Här hittar du en checklista för utrustning som kan behövas.
Ett bra kök med ordentliga värme- och kylmöjligheter, och tillräckligt med plats för stressad personal är naturligtvis viktigt, och en diskmaskin underlättar betydligt.

Om man tänker servera en trerätters middag till ca 70-75 gäster bör man räkna med att det behövs 3-4 vana servitriser eller servitörer.
Får man istället hjälp av glada amatörer får man nog räkna med att det behövs 4-5 personer. Vid en buffé behövs inte lika många, 2-3 personer kan vara lagom.

Buffé eller trerätters?

Det vanligaste alternativet är en två- eller trerätters middag.
Det är bra på så vis att toastmastern tillsammans med kökspersonalen kan planera in tal och spex, så att de kan framföras utan att någon blir störd av prat och spring.

Det är också enklare att planera åtgången eftersom man själv bestämmer hur stora portionerna är, och hur många gånger glasen skall fyllas på vid varje rätt. Det är viktigt att bestämma en meny som är anpassad till de förutsättningar man har angående uppvärmning och servering. Här finns förslag och recept på steg-för-steg menyer som går bra att förbereda i förväg.

Fördelarna med en buffé är också många, gästerna slipper sitta still hela tiden, och det blir ofta en mindre formell och mer uppsluppen stämning eftersom man har möjlighet att träffa och tala med andra än sina bordsgrannar under middagen. Det svåra med en buffé kan vara utrymmet, vid ca 70 gäster bör det finnas minst två buffébord där man kan gå ifrån båda hållen. Gästerna måste kunna hämta sin mat relativt snabbt för att inte missa alla tal, och serveringspersonalen måste ha möjlighet att fylla på och ta bort tomma fat utan att hälften av gästerna tvingas stå och vänta under tiden.

Här finns förslag och tips på vad man bör tänka på om man ska ha en bröllopbuffé, det finns även receptförslag för bufféförrätter och -varmrätter.

Kom ihåg att det tillhör god ton att bjuda även musiker och severingshjälp på mat.

Lämna ett svar