Du visar för närvarande Bordsplacering på bröllop
Bröllop placering

Bordsplacering på bröllop

Bordsplacering på bröllop

På en fest med många deltagare underlättar det för alla om man har bordsplacering.
Bordsplaceringen är viktig för att få gästerna att trivas vid middagen, som kan bli ganska lång, och en bra bordsplacering kräver mycket planering och eftertanke.
Till exempel bör man blanda utåtriktade och pratsamma personer med de lite blygare, och gärna placera personer med liknande intressen i närheten av varandra.
Man försöker att blanda parets båda släkter med varandra och med vännerna, så att det inte blir en ända av bordet med brudens släkt och en annan med brudgummens släkt.

En eller ett par stora bordsplaceringsöversikter med bordens och gästernas placering bör finnas i festlokalen, så att alla innan det är dags att sätta sig till bords vet var de skall sitta och vem de har till bordet.

Om man inte själv vill lägga ner en lång tid på denna typ av planering, men ändå vill ha en viss bordsplacering kan man ta till många olika sätt.
Ett enkelt sätt är att klippa en kortlek mitt itu, lägga överdelen av korten i en ask eller hatt, och kortens underdel i en annan.
Herrarna får sedan ta sin korthalva ur den ena hatten och damerna tar sin ur den andra, och sedan letar de själva upp den saknade halvan.
Det kan ändå underlätta att ha en placeringsöversikt, där man markerar var till exempel paret klöver sju skall sitta.

Den traditionella bordsplaceringen vid en bröllopsmiddag utgår ifrån brudparet vid honnörsbordet.
Bredvid bruden sitter brudens far som har brudgummens mor till bordet.
Bredvid brudgummens mor sitter vigselförrättaren om det är en man.
Bredvid brudgummen sitter brudens mor, som har brudgummens far till bordet, och bredvid denne sitter vigselförrättaren om det är en kvinna.
Marskalk och tärna sitter ofta också vid honnörsbordet.

Efter denna placering gäller i princip att ju närmare släkt desto närmare brudparet.

Lämna ett svar