Du visar för närvarande Blommor till bröllop
Blommor vid bröllop

Blommor till bröllop

Blommor vid bröllop

Det är inte bara brudbuketten man skall tänka på när man väljer blommor till sitt bröllop, även om det ju oftast är den som styr blomstertemat.
Tänk på att hårblommor, brudgumens corsage, näbb och tärnbuketter skall matcha!

Det kan vara svårt att välja vilken bukett man ska, och det är ofta bra att tala med sin florist och kanske även fråga om råd, de har ju både erfarenhet och vana, och de kan ibland tipsa om saker du inte ens tänkt på.
Hos floristen kan du också se bilder på olika buketter för att få idéer.

Priset på en brudbukett varierar beroende på vilka blommor och vilken storlek man väljer, men mellan 1000-3000 kronor får man räkna med att det kostar.
Givetvis finns både billigare och dyrare buketter.

Tänk på att alla blommor till bröllopet bör beställas ca 1-3 månader i förväg, inte bara brudbuketten utan även blommor till håret, corsageblommor samt näbb och tärnbuketter.
Tala med din blomsterhandel/florist i god tid så talar de om när du bör beställa för att vara säker på att få de blommor du vill ha.

Läs mer om brudbuketten.

Brudbuketten

Att binda en brudbukett kräver bra teknik, mycket blommor skall få plats i en liten hållare, att skapa vackra brudbuketter är en konstnärlig utmaning

Det finns lika många brudbuketter som det finns brudar. Alla blivande brudar har olika förväntningar och önskningar om hur just deras brudbukett ska se ut. Då är det tur att alla binderikunniga har sin egen personliga stil.
Även om man ska kunna göra traditionella brudbuketter till de som så önskar, måste det finnas utrymme för de som vill ha en lite mer arbetad eller annorlunda brudbukett.
Valet av blommor varierar, en del använder traditionella rosor, andra solrosor eller varför inte en exklusiv brudorkidé som verkligen fångar ens intresse.

Trollhassel, pärlor och olika sorters grönt är exempel på sådant som ibland används för att ge buketterna deras skiftande utseenden samt förstärka formen hos buketten. Gerbera är många människors favoritblomma och går att variera på många olika och roliga sätt i brudbuketter.

Något som kräver stort tålamod och bra finmotorik av floristen är Glamelie-buketter.
Dessa buketter börjar bli ett allt vanligare önskemål men kostar mellan 1200-2000 kr i blomsteraffären.

En Glamelie-bukett ser ut som en jättestor ros. Den görs av kronbladen från ca 20 st. vanliga rosor. Kronbladen sätts ihop tre och tre med ståltråd, därefter tejpas tråden med floratejp så att det blir små knippen. Knippena binds därefter ihop till en enda enorm ros.

Ett riktigt pillergöra alltså, men resultatet blir vackert. En Glamelie-ros som brudbukett är även lämplig att hänga upp och ner för att torka.

Corsage

Corsage kallas blomman som brudgumen bär på sitt vänstra slag.
Den bör matcha brudbuketten.
Även en marskalk/bestman har ett matchande corsage, fast oftast lite mindre.

Näbb/Tärnbukett

Om du har en tärna är det brukligt att även denna har en bukett.
Tärnbuketten är oftast en mindre verision av brudbuketten.

Har du näbbar vid bröllopet brukar även dessa ha en liten miniverision av brudbuketten.

Glöm inte att förvara snittblommor svalt tills de skall användas.
(dock inte kallt).

Bilder ifrån Kvinnerstaskolans blomsterbinderikurs
Text om brudbukett av Susanne Sköldfelt, Kvinnerstaskolan.

Lämna ett svar