Du visar för närvarande Professionell fotograf
Bröllopsfotograf

Professionell fotograf

Professionell fotograf vid bröllop

Vad bör man tänka på?

När man väljer fotograf är det många saker som är viktigt att tänka på, först och främst att vara ute i mycket god tid. Det är inte ovanligt att duktiga fotografer är uppbokade så långt som två år i förväg, och skall ni dessutom gifta er vid ett populärt datum, som t.ex midsommar eller pingst, ja då kan det vara svårt att få den fotograf ni vill ha om ni är sent ute.

Andra saker att tänka på ar att fotografer ofta har många uppdrag samtidigt, varför det kan vara en bra idé att skriva ett kontrakt, eller att betala en viss summa i förskott, för att vara mera säker på att fotografen inte dubbelbokar datumet.

Många fotografer vill träffa brudparet innan fotograferingen, dels för att få en uppfattning om hur paret ser ut, vilken klädsel man kommer att ha osv, och dels för att i lugn och ro kunna tala igenom vilken typ av bilder paret önskar.
Man brukar tala om tre olika typer av bilder; ateljebilder, utomhusbilder (kallas ibland on location) samt life stylebilder.
De två förstnämnda är precis vad det låter som, antingen tar man bilder inomhus, oftast i fotografens atelje, eller utomhus, t.ex vid kyrkan, på en äng, vid havet eller kanske på brudparets egen speciella plats.
Dessa bilder är oftast arrangerade.
Life style bilder är däremot spontanare, eftersom de dokumenterar händelseförlopp, mitt i rörelser, och ibland utan att personen på bilden ens vet om det, och dessa bilder är enligt många de bästa. Vissa som väljer life style bilder bokar fotografen under hela bröllopet, och får med allt ifrån förberedelserna ända till kvällen, då paret lämnar festen! Detta kostar givetvis en hel del, men kan man få ett bättre minne av sin stora dag?!

Det är dock viktigt att komma ihåg att en bild tagen i en atelje kan vara minst lika spontan som en life style bild, allt beror på fotografen. En duktig fotograf kan få det mest nervösa brudpar att slappna av och vara naturliga!

Läs mer om vad man bör tänka på när man väljer och bokar fotograf.

När skall man fotografera sig?

Många fotografer föredrar att fotografera innan vigseln, då parets kläder, frisyrer och make-up fortfarande sitter perfekt, men lika många vill ta bilderna efter själva vigselakten eftersom den värsta nervositeten då hunnit släppa.

Det bästa är att själv känna efter vad som känns bäst, är det ett förmiddagsbröllop kan det ju lätt bli lite körigt att hinna med en fotografering innan vigseln, precis som det kan bli lite sent med en fotografering efter en eftermiddagsvigsel.

Om man väljer att fotografera sig efter vigseln bör man ha ordnat någon form av aktivitet för gästerna medan de väntar.

Färg eller Svartvitt?

Vilken typ av fotografier man vill ha, och om det ska vara färg eller svartvitt är naturligtvis en smaksak, rådgör med fotografen innan ni bestämmer er, och varför inte ta några av varje?

Priset för en professionell fotografering varierar kraftigt.
Det kan handla om allt mellan 1.500 till 50.000 kronor, beroende på om man väljer att låta sig fotograferas i fotografens ateleje under ett par timmar eller om man vill anlita fotografen på plats under hela bröllopet och festen. De flesta fotografer har ett baspaket för ett visst pris, och man kan därefter komma överens om ifall man vill ha något extra utöver det.
Fotograferingen kan utgöra en ganska stor del av bröllopsbudgeten, men tänk på att efter bröllopet är dessa bilder det bästa minnet man har kvar, och det är väl värt pengarna!

Lämna ett svar