Du visar för närvarande Baka din egen bröllopstårta
Bröllopstårta

Baka din egen bröllopstårta

Baka din egen bröllopstårta

Bröllopstårta

Tårtan kan frysas upp till 2veckor.

2 kilo sockerpasta

Sockerkaksbottnar:
6 ägg
6 dl socker
8 ¼ dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
150 g smält smör
3 dl mjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Klä tre formar ca 15, 20 och 25 cm i diameter med bakplåtspapper

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten med slickepott.
Blanda mjölken och det smälta smöret och rör ner i smeten.
Fördela smeten i formarna.
Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter
Låt bottnarna kallna innan du delar dem i tre våningar.

Fyllning:
4-5 dl god hallonsylt
5 dl fast vaniljkräm, typ snabbmarsan
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Blanda till en fast vaniljkräm enligt förpackningen.
Vispa grädden hårt och rör ihop med vaniljkrämen.

Icing:
6 dl florsocker
ca 2 tsk äggvita
1 msk vatten
10 droppar cedro

Smörkräm:
300g osaltat smör
6 dl florsocker
3 äggulor
½ flaska cedrosmaksättning

Rör florsocker och smör mjukt.
Blanda ner äggulorna och rör väl till en följsam smet.
Tillsätt cedro, lite i taget till lagom citronsmak

Gör så här:

Lägg de understa bottnarna på bakplåtspapper och bred ut hallonsylten på dem.
Placera försiktigt mellanbottnarna ovanpå, och se noga till att de ligger rakt över
varandra.

Bred ut vaniljfyllningen i jämna, tjocka lager på mellan våningarna.
(Spritsa eventuellt icing längst ut runt kanterna på mellanvåningarna för att vaniljfyllningen ej skall ”klämmas ut”. Det är inte nödvändigt, men det underlättar när man täcker tårtan med smörkräm.)

Täck de översta bottnarna med smörkräm INNAN de läggs på vaniljfyllningen.
Bred smörkräm runt om tårtan, den skall vara helt täckt.
Jämna ut smörkrämen så att tårtan blir jämn och fin.
Täck tårtorna med plastfolie och förvara i kyl medan du arbetar ut sockerpastan.

Att täcka tårtan med sockerpasta

Dela upp pastan i tre delar, en mindre, en mitt emellan och en större.
Pudra arbetsytan och kaveln med florsocker och kavla ut pastan tills den är ca 4-5 mm tjock.
Rulla upp den utkavlade pastan på ett papprör eller liknande och rulla sedan ut den över tårtan. Du kan lyfta den utkavlade pastan och lägga på den utan papprör också, se bara upp så att den inte ”hänger ut sig” och det går hål.
Släta ut pastan med händerna och skär bort överflödig pasta runt kanterna.
(Ju tjockare pastan är desto lättare går det att släta ut veck som bildas runt kanterna, en tunt utkavlad pasta blir lätt ”skrynklig”).

Klipp bort överflödigt bakplåtspapper längs kanterna på tårtorna, svep in dem i plastfolie och förvara i kyl fram till festdagen.

OBS! Du kan också frysa tårtorna i upp till två veckor! Linda då först in dem i plastfolie, och sedan två lager aluminium folie. Tag fram dem ur frysen och ta av aluminiumfolien kvällen innan bröllopet och förvara dem i kylen fram tills det är dags för montering.

Montering

Till monteringen behövs ”blompinnar”, kraftig kartong och aluminiumfolie.

Kapa blompinnarna i bitar som är lika långa som tårtorna är höga.
Gör försiktigt hål i sockerpastan och sätt ner pinnarna i den understa tårtan enligt bilderna
Pinnarna är ”bärare” för nästa våning, och bör därför ha exakt samma höjd som tårtan.
Gör sedan likadant med mellanvåningen.

Tips! Gör en mall av smörpapper genom att rita av diametern på mellantårtan och den översta tårtan och markera ut på papperen var du skall sätta pinnarna. Sedan lägger du mallen i mitten av den understa, resp. mellersta tårtan och sätter ner pinnarna exakt på plats!

Skär ut rundlar av kartongen, lika stora som tårtorna och klä dem med aluminiumfolie.
Lägg den släta folieytan nedåt på tårtan och pinnarna och placera tårtorna ovanpå.
På detta sätt kan man lugnt skära bit efter bit av en våning itaget, utan att vara rädd för att skada tårtorna under. När den översta tårtan är slut tar man bara bort kartongbiten och fortsätter med nästa.

Lycka till!

Lämna ett svar