Du visar för närvarande Kom i form inför bröllopet på åtta veckor
Gå ner i vikt inför bröllop

Kom i form inför bröllopet på åtta veckor

Känner du igen följande scenario?

Du har hittat drömklänningen(/fracken), men när du provar den så känner du att den skulle suttit bättre om du varit en eller ett par storlekar mindre.

Du tänker att nu är det sannerligen på tiden att du går ner i vikt, för banne mig om du tänker gifta dig innan du blivit smal som en vidja, och vacker som en dag!

I så fall är du inte ensam! Oräkneliga brudar har innan bröllopet tänkt just den tanken. Nu är det ju så att oavsett om du går ner i vikt eller ej så kommer din blivande äkta hälft att älska dig precis lika mycket, men kanske är det denna situation som verkligen får dig att inse att nu är det dags, nu är jag motiverad, och jag vill gå ner i vikt!

Hur går man då ner i vikt, och hur behåller man vikten?
Det allra första man skall tänka på när man bestämmer sig för att gå ner i vikt är att inte se det som ett kortsiktigt projekt.
”Bantningskurer” och ”dieter” i alla ära, men vill du gå ner i vikt och sedan behålla vikten är det en långsiktig förändring som krävs, och för att orka med en sådan förändring gäller det att redan från början vara medveten om att det kommer att ta tid. En viktminskning på ca 0,5-1 kg per vecka är realistiskt för ett bestående resultat, men räkna med att det kan ta upp till tre månader innan din kropp fattar att du verkligen bestämt dig och menar allvar!
Visst kan du gå ner i vikt snabbt med hjälp av t.ex. flygvärdinnedieten, men säger ”dieten” något om hur du sedan skall behålla din nya vikt? -Nej, oftast inte, och det beror främst på att dylika dieter går ut på att tappa flera kilon under en kort period, men vad dessa kilon består av framgår inte.

Vad är det då som skall bort?
Ja, inte är det muskelmassan du vill tappa ialla fall, den saken är säker, och det är heller inte bra att på olika sätt driva vätska ur kroppen för att tappa några futtiga ”panik-kilon”. För de allra flesta beror övervikten på att man äter mer än man gör av med, så i teorin är det lätt: Ät mindre och motionera mer.
För att lyckas måste du få din kropp att inse att den skall ta tillvara på den näring du ger den, samtidigt som den skall bränna fett, och dessutom skall detta ske utan att din vätskebalans rubbas.
Det kan tyckas vara självklart, men i praktiken är det tyvärr inte helt enkelt att klara av det, och den största anledningen är stress och tidsbrist.
Den näst största anledningen är att man går in i processen med den bästa vilja, och full av motivation, men sedan stöter man på problem, och problemet är ofta sötsuget.

Hur hanterar man sötsuget?
Till att börja med: Var beredd! Sötsuget kommer, som ett brev på posten, och det är bäst att du är medveten om det.
Genom att vara beredd på det kan man enkelt hantera det: Ät en frukt, drick ett glas juice eller borsta tänderna, det brukar hjälpa.
Är det så att du inte kan stå emot så är det faktiskt inte hela världen heller, bara det inte händer för ofta.
Kom ihåg att det är inte ett misslyckande att falla för frestelsen, så vräk inte i dig resten av chokladkakan som tröst!
Så farligt är det ju faktiskt inte, att man faller ibland innebär inte att alla de andra dagarnas ansträngningar är bortkastade. Ta nya tag, och tag lärdom av händelsen! Kanske var det en viss tid på dygnet, eller i en viss situation du föll, var beredd nästa gång så klarar du det!

Sedan då?
Eftersom det är tänkt att du med hjälp av våra tips, och på endast 8 veckor skall lägga om dina kost- och motionsvanor är det bäst att skynda långsamt.
Detta ”program” går ut på att ändra vanorna innan du ändrar kosten, det kan låta lite märkligt, men du kommer förhoppningsvis att märka att det då blir lite lättare att ”stå ut”.
Försök att sova och äta så regelbundet som möjligt, det gör det lättare för din kropp att anpassa sig till förändringar!
Skaffa gärna ett multivitaminpreparat, det skadar aldrig med lite extra näring när man börjar förändra sina kost- och motionsvanor. Brukar du dessutom äta mycket socker, godis och kakor bör kosttillskottet innehålla krom (chrome), eftersom krom reglerar blodsockret och dämpar sötsuget.

Vecka 1:

Första veckan börjar du med att dricka minst två liter vatten per dag, något som du helst skall forsätta med livet ut.
Drick ett stort glas (3-4 dl) direkt när du vaknar, och ett stort glas en timme innan varje måltid (drick inte till maten!) resten fördelas under dagen.
Det kan låta mycket, och i början blir det en del springande på toaletten, men när vätskebalansen stabiliserats kommer du att vilja dricka ofta och mycket!
En positiv sak du får med på köpet är att din hy förmodligen kommer att förbättras, bli mjukare och få en finare lyster! Vattnet driver dessutom ut onödig vätska, och tar med sig gifter och slaggprodukter på vägen!

 • Att dricka innan i stället för till maten kommer att göra dig mindre hungrig, så lägg inte upp en vanlig portion, ta lite mindre på tallriken till att börja med, och ta mer om du känner dig hungrig när du ätit upp din första portion
 • När du inte dricker till maten kommer dessutom maten du äter att smältas snabbare och förbränningen sätter i gång tidigare eftersom du inte ”spär ut” magsyran med ytterligare vätska vid måltiden.
 • Tänk också på att äta din mat långsamt, det tar ett tag för magen att tala om att den är mätt!

Vecka 2:

Börja gå upp lite tidigare varje morgon!
Börja din dag med det stora glaset vatten och därpå en halvtimmes promenad innan frukost!

 • Kroppen förbränner mest fett på morgonen, och hur konstigt det än låter kommer du förmodligen att bli piggare genom denna lilla förändring.
 • Genom att du dricker innan promenaden sätter förbränningen igång, och när du kommit hem efter promenaden har din aptit byggts upp så att du orkar äta en stadig frukost!

Vecka 3:

Nu lägger du till en 40-minuters promenad innan middagen varje dag.
Drick ett stort glas vatten, ut och promenera, in och ät middag!

 • Om din mage klarar av det kan du gärna blanda en msk äppelcidervinäger i vattnet du dricker innan måltiderna, det ökar förbränningen ytterligare, och minskar blodsockersvängningarna, men om det svider eller bränner i magen när du tar vinäger ska du låta bli!

Vecka 4:

Nu har du kommit igång, och din kropp börjar fatta vad som gäller och det är hög tid att börja tänka på vad du äter, nu är det dags att börja skriva matdagbok!
Vi har alla en tendens att glömma bort saker vi äter mellan och till måltiderna; pepparkakan till kaffet, tårtbiten då arbetskompisen fyllde år, coca colan till lunchen, vinet till middagen osv…
Fortsätt med de vanor du lagt dig till med under de första tre veckorna, men börja nu också skriva ner allt du äter eller dricker, och också vilken tid du äter det.
Efter ett par dagar kan du börja se mönster i dina kostvanor, kanske ser du t.ex. att du ofta verkar bli sugen på något sött vid elvasnåret.

 • Ju mer du vet om dina vanor, desto lättare blir det att undvika frestelserna!

Vecka 5,6,7 och 8:

Nu har du kanske redan gått ner ett kilo eller två, utan att ”bantningen” ens börjat, och det är nu det är dags för allvaret!
Kalorisnåla recept tänker vi inte ge dig, det har du säkert redan massor av, i stället ger vi dig enkla tips och råd som du kommer att ha nytta av på vägen.

Ät fem gånger om dagen!
Genom att äta regelbundet och ofta håller du förbränningen hög och jämn. Ät frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag, och undvik att äta sent på kvällen.
Om du känner dig frestad av något fett eller sött, så ät det så tidigt på dagen som möjligt. Det är bättre med en mazarin till förmiddagsfikat än på kvällen eftersom kroppen då hinner förbränna den innan kvällen.

Ät i rätt ordning!
Du har förhoppningsvis redan vant dig vid att dricka innan maten istället för till maten, men det finns ett till enkelt knep: Ät dina grönsaker först.
Se det som två tåg på samma räls! Grönsakerna är expresståget, och kolhydrater och proteiner motsvarar godståget. När det snabba expresståget kommer iväg först är rälsen sedan fri för det långsammare godståget och allt är frid i världen.
Om Du däremot skickar iväg ditt godståg först kommer expresståget snart att vara i kapp det, och tvingas hålla samma låga tempo.
Är du med? Genom att äta grönsakerna först (expresståget) kan resten av middagen (godståget) passera långsammare genom matsmältningsapparat och tarmar, utan att det spelar någor roll.
Maten smälts och förbränns snabbare!

Ät mycket grönsaker, rotfrukter, frukt och bär!
Ingen nyhet direkt, men ack så viktigt.
Ät efter ”tallriksmodellen”, halva tallriken grönsaker, 1/4 protein (t.ex. kött, fisk, ägg bönor, linser) och 1/4 kolhydrater (t.ex. ris, potatis, grovt bröd). Grönsakerna behöver ju inte vara en grönsallad; haricot verts, lättkokta selleri- och morotsstrimlor, gröna ärter, broccoli, paprika osv. är alla exempel på bra grönsaker som är jättegoda tillbehör till vilken rätt som helst! Över lag är frukt och grönsaker med ett lågt GI (glycemiskt index) att föredra. (Glycemiskt index beskriver hur mycket ett födoämne påverkar blodsockerhalten)
Här hittar du en lista över frukt och grönsaker med lågt GI.

Ät kryddig mat!
Starka kryddor ger en högre förbränning! Krydda maten med chili, cayenne, curry, Sambal Oelek, ingefära, senap….
Förutom att du kanske lär dig mer om olika länders matkulturer har flera av kryddorna dessutom läkande effekter, ingefära t.ex. reglerar blodtrycket, och cayenne förbättrar blodcirkulationen.
Ät också hellre varm än kall mat, eftersom varm mat ger en bättre mättnadskänsla!

Välj rätt fett!

Generellt kan man säga att ju mindre fett desto bättre, men en kost helt utan fett är både ohälsosam och trist.
Minska på fettet och använd nyttigare fett så kommer du långt!
Undvik margarin och använd istället olivolja, rapsolja och riktigt smör, din mat skall inte vara tråkig, då tröttnar du snabbt.
Försök att i den mån du kan använda dina vanliga favoritrecept, men byt ut eller minska på fettet!
Skär bort synligt fett på kött, och bred på mindre smör på mackan!
Byt ut vitt bröd mot mörkt med fibrer.

Undvik dolda fällor!
Salt och/eller socker finns nästan överallt, byt ut ditt vanliga salt mot örtsalt, och undvik ”sockerfällorna”. Saft, juice,sylt, läsk osv. är alla produkter som ofta innehåller mycket socker, låt bli dessa och drick istället vatten när du är törstig. Sockret i théet eller kaffet kan du byta ut mot saketter, det kan tyckas onödigt, men i längden gör det faktiskt skillnad!

Till sist några generella tips!

 • Ät aldrig på stående fot, och inte framför teven! Du skall ha lugn och ro när du äter, och gärna sällskap!
 • Ha alltid färsk frukt i närheten! Alternativt en påse morots-eller gurkstänger att knapra på när suget sätter in
 • Blir du akut godissugen så välj gelé-eller skumgodis, om du är ”chokladoman” så ta en eller två bitar mörk choklad med hög kakaohalt.
 • Tala om för din omgivning att du försöker ändra dina kostvanor, och be dem stödja och peppa dig. På så vis undviker du frestelser genom att andra inte ”trugar”i dig kaffebröd till fikat.
 • Unna dig en helkroppsmassage ibland. Det främjer cirkulationen och ökar ditt välbefinnande.

Slutligen, vecka 9, 10, 11… resten av livet

Efter dessa två ynka månader kommer du förmodligen att förundras över hur snabbt din kropp anpassat sig efter dina nya vanor. Kom ihåg att detta ”program” bara är början till ett nytt och hälsosammare liv.
För personer med större övervikt kanske dessa 8 veckor kan ha gett motivation till att gå med i t ex viktväktarna för en långsiktigare viktminskning.
Om inte annat har våra tips och råd förhoppningsvis lett till ett piggare och aktivare liv!
Lycka till

Lämna ett svar