Varmrätter bröllopsbuffé
Buffémat till bröllop

Varmrätter bröllopsbuffé

Varmrätter bröllopsbuffé

Här hittar ni lite tips på recept på varmrätter som passar när ni ska ha en bröllopsbuffé.

Löjromssås 12 portioner (Kan göras färdig 1-2 dagar innan)

1 liter gräddfil
2 ¾ dl majonäs
600 g löjrom
2 st finhackade rödlökar
1 tsk malen svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt.
Låt stå svalt i minst en timme innan servering.

Tjälknöl ca 12 portioner (kan göras färdig 2-3 dagar innan)

1 ½ kg benfritt djupfryst nöt- eller älgkött
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
2 tsk svartpeppar
2-3 kryddnejlikor
2-3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 stor gul lök

Gör så här:
Lägg köttet otinat i en ugnssäker form. Stek i 75-100° i 10-12 timmar. Sätt i en köttermometer efter 10 timmar och kontrollera temperaturen i mitten av steken. Köttet är rött vid 60°, rosafärgat vid 70° och genomstekt vid 75°.
Tag upp steken ur formen och lägg den i en trång skål. Häll lite av vattnet i formen, vispa ur och sila skyn. Slå skyn och resten av vattnet i en kastrull och tillsätt salt socker och kryddor.
Skala löken och skär den i skivor, lägg löken i lagen och koka i 5 minuter.
Häll den heta lagen över steken och täck över med folie.
Låt köttet marinera i 6 timmar.
Tag upp köttet och låt det rinna av.
Skär upp köttet i tunna skivor.

Spännande mat

Grönpepparsås 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)

1 msk smör
4 1/2 msk torkad grönpeppar
7 1/2 dl matlagningsgrädde
3 msk konc kalvfond
3 dl vatten
4 1/2 msk vetemjöl
9 msk vatten
salt
peppar

Gör så här:
Fräs grönpepparkornen i smöret i någon minut. Tillsätt grädde, kalvfond, och vatten. Vispa också ner vetemjölet utrört i lite kallt vatten.
Koka upp såsen under omrörning och smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)

100 g smör
1½ dl finhackad lök
½ msk grovmalen svartpeppar
6 dl rött vin
6 dl vatten
1 dl kalvfond
1,5 msk kinesisk soya
150-200 g smör
2 msk Maizenaredning (brun)

Gör så här:
Fräs lök och peppar lätt i 100 g smör i några minuter utan att den får färg.
fyll på med vin, vatten, kalvfond och soya, och koka i hop tills 5-6 dl återstår.
Sila såsen och ge den ett uppkok. Vispa i Maizenaredningen och slutligen smöret klickvis. Smaka eventuellt av med lite rödvin och salt.

Låt såsen svalna och täck därefter över den med plastfolie och ställ i kylen fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp såsen i kastrull precis innan servering.

Kommentera

Stäng meny