Varmrätter bröllopsbuffé
Här hittar ni lite tips på recept på varmrätter som passar när ni ska ha en bröllopsbuffé.
Löjromssås 12 portioner (Kan göras färdig 1-2 dagar innan)
1 liter gräddfil
2 ¾ dl majonäs
600 g löjrom
2 st finhackade rödlökar
1 tsk malen svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt.
Låt stå svalt i minst en timme innan servering.
Tjälknöl ca 12 portioner (kan göras färdig 2-3 dagar innan)
1 ½ kg benfritt djupfryst nöt- eller älgkött
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
2 tsk svartpeppar
2-3 kryddnejlikor
2-3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 stor gul lök
Gör så här:
Lägg köttet otinat i en ugnssäker form. Stek i 75-100° i 10-12 timmar. Sätt i en köttermometer efter 10 timmar och kontrollera temperaturen i mitten av steken. Köttet är rött vid 60°, rosafärgat vid 70° och genomstekt vid 75°.
Tag upp steken ur formen och lägg den i en trång skål. Häll lite av vattnet i formen, vispa ur och sila skyn. Slå skyn och resten av vattnet i en kastrull och tillsätt salt socker och kryddor.
Skala löken och skär den i skivor, lägg löken i lagen och koka i 5 minuter.
Häll den heta lagen över steken och täck över med folie.
Låt köttet marinera i 6 timmar.
Tag upp köttet och låt det rinna av.
Skär upp köttet i tunna skivor.
Spännande mat
Grönpepparsås 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)
1 msk smör
4 1/2 msk torkad grönpeppar
7 1/2 dl matlagningsgrädde
3 msk konc kalvfond
3 dl vatten
4 1/2 msk vetemjöl
9 msk vatten
salt
peppar
Gör så här:
Fräs grönpepparkornen i smöret i någon minut. Tillsätt grädde, kalvfond, och vatten. Vispa också ner vetemjölet utrört i lite kallt vatten.
Koka upp såsen under omrörning och smaka av med salt och peppar.
Rödvinssås 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)
100 g smör
1½ dl finhackad lök
½ msk grovmalen svartpeppar
6 dl rött vin
6 dl vatten
1 dl kalvfond
1,5 msk kinesisk soya
150-200 g smör
2 msk Maizenaredning (brun)
Gör så här:
Fräs lök och peppar lätt i 100 g smör i några minuter utan att den får färg.
fyll på med vin, vatten, kalvfond och soya, och koka i hop tills 5-6 dl återstår.
Sila såsen och ge den ett uppkok. Vispa i Maizenaredningen och slutligen smöret klickvis. Smaka eventuellt av med lite rödvin och salt.
Låt såsen svalna och täck därefter över den med plastfolie och ställ i kylen fram till festdagen.
På festdagen
Värm upp såsen i kastrull precis innan servering.