Förrätter bröllopsbuffé
Förrätt vid bröllop

Förrätter bröllopsbuffé

Förrätter vid bröllopsbuffé

Här har ni lite tips på förrätter och recept om ni planerar att ha en bröllopsbuffé.

Hjärtbröd ca 36 st (går bra att göra innan och frysa in.)

75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 msk salt
1 ägg
4 dl rågsikt
ca 1 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
sesam – eller vallmofrön att strö över

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm..
Finfördela jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Lös upp jästen i och tillsätt salt, ägg rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig, och låt jäsa 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen.
Kavla ut degen till ca 1 1/2 cm tjocklek.
Ta ut hjärtan med pepparkaksmått, och låt dem jäsa under duk på plåt i ca 30 minuter.
Pensla med ägg, strö på frön och grädda i 250° 7-8 minuter.

Spröd ostpaj ca 8 bitar (Kan göras färdig 1-2 dagar innan)

150 g smör
4 dl riven ost
2 ½ dl vetemjöl

Fyllning
Ca 1 ½ dl riven ost
2 dl grädde
½ dl mjölk
3 äggulor
2 msk smör
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Blanda smör ost och mjöl med en gaffel till en kornig massa.
Knåda degen tills den håller ihop. (Tillsätt lite vatten och den inte håller ihop)
Låt degen vila minst 1 timme
Kavla sedan ut pajdegen på ett mjölat bakbord så att den en pajform, ca 25 cm i diameter. Lägg degen i formen och låt degkanten ligga uppe på formens kant, för att den ej skall sjunka ihop under gräddning.
Grädda pajskalet i 225° ca 15 minuter, och låt det sedan kallna.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål som kan stå i vattenbad.
Vispa till en slät sås i vattenbadet, den får absolut inte koka!
Låt såsen svalna och häll den i pajskalet. Broloppet 2011.

Grönsakspaté ca 12 skivor (Kan göras färdig 1-2 dagar innan)

350 g rotselleri
350 g broccoli
350 g morötter
6 ägg
6 dl crème fraiche eller kesella
salt peppar
1 tsk torkad basilika
1 vitlöksklyfta
1 krm riven muskot

Gör så här:
Skala morötter och selleri och skölj och ansa broccolin.
Skär allt i mindre bitar och koka dem mjuka i varsin kastrull.
Kör varje grönsak för sig i mixer eller matberedare, tillsammans med 2 ägg, 2 dl crème fraiche eller kesella.
Krydda sellerin med salt, peppar och basilika.
Krydda morötterna med salt, peppar och vitlök.
Krydda broccolin med salt, peppar och muskot.

Häll en av blandningarna i botten av en smord, avlång 2 liters form.
Platta till blandningen och häll på nästa blandning försiktigt så att de inte blandas.
Platta till även denna och häll försiktigt på den sista blandningen.
Täck formen med folie och grädda i vattenbad i 200° ca 1 timme.
Känn efter att patén är fast och fin.
Låt den sedan svalna i kylskåp.

Skär upp den i ca 12 skivor, och servera på salladsbädd tillsammans med en örtsås.

 

Spännande mat

Örtsås ca 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)

3 dl gräddfil eller crème fraiche
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
1 msk finhackad gräslök
½ dl färska hackade örter

Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl minst 1 timme

Kycklingpaté ca 20 skivor (går bra att göra innan och frysa in.)

1 kg finmalen kalvfärs
4 tsk salt
1 tsk vitpeppar
6 dl vispgrädde
2 äggulor
3 msk potatismjöl
1 1/2 dl rött portvin eller madeira
ca 3 dl fint tärnad rökt skinka
ca 2 dl hackad gräslök
500 g kycklingfilé
2 msk mexikansk kryddblanding
ca 450 g tunt skivat späck

Gör så här:
Tag fram en stor bunke och blanda ner följande: kalvfärs, salt, peppar, vispgrädde, äggulor, potatismjöl, vin, skinka och gräslök. Rör om väl så att allt blandas.
Dela kycklingfiléerna på längden och krydda dem med den mexikanska kryddblandningen. Rulla därefter ihop filéerna på längden.

Klä en avlång bakform med späckskivorna, lämna ett överhäng på ena långsidan så att det räcker till att vika över paténs översida.
Lägg 1/3 av färsröran i formens botten och fördela hälften av kycklingrullarna ovanpå.
Fyll på med ytterligare 1/3 färs, och resten av kycklingrullarna. Bred ut den sista tredjedelen av färs så att den täcker.
Vik över späcket så att patén blir helt täckt.

Täck formen med folie och grädda i vattenbad längst ner i ugnen i 200° i ca 2 timmar.
Låt patén svalna och ställ i kyl i minst 5 timmar.

Vid serveringen skärs patén i ca 1 cm tjocka skivor, och läggs på en bädd av sallad och persilja.
Goda tillbehör är köksmästarsås eller tranbärssås, och små picklesgurkor.

Om patén fryses in skall den tina 1-2 dygn innan serveringen.

Allt om mat 7/89

Köksmästarsås ca 20 portioner (bör göras dagen innan)

12 dl crème fraiche
3 1/2 msk HP-sås
2 msk kinesisk soja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1- 1 1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 1/2 – 2 dl finhackad persilja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Täck över skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten.

Allt om mat 7/89

Tranbärssås 12 portioner (kan göras färdig 1-2 dagar innan)

5 dl färska eller frysta tranbär
2 dl vatten
1 dl honung
1 msk fint rågmjöl

Gör så här:
Pressa saften ur bären. Koka skalen i vattnet under 15 minuter.
Pressa skalen en gång till mot kastrullkanten och sila.
Blanda saften med kokvattnet och vispa ner rågmjölet och honungen.

Koka såsen under vispning tills den blir ganska tjock.

Kycklingsallad Santiago ca 12 portioner

2,5 kg grillad kyckling
3 burkar majskorn
6 paprikor i olika färger
1 skalad gurka
6 små lökar
450 g färska champinjoner
4 avocados
pressad citronsaft

dressing
6 msk olja
6 msk vatten 6 msk vinäger
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk chilipulver
salt peppar

Gör så här:
Skär bort kycklingen från benen och skär i mindre bitar.
Låt majskornen rinna av och skiva champinjonerna.
Strimla lök, gurka och paprika.
Skala avocadon och skär i mindre bitar. Pressa över citronsaft så att de inte mörknar.
Blanda alla ingredienser försiktigt i en stor salladsskål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
Låt stå svalt en stund innan serveringen.

Spännande mat

Tomathalvor med tonfiskröra 12st (Kan göras färdiga dagen innan)

6 st stora tomater

Fyllning
2 burkar tonfisk i vatten
6 hårdkokta ägg
1 dl majonäs
2 dl gräddfil
2 msk curry
½ dl finhackad dill
grovmalen svartpeppar
salt
citron och dillvippor till garnering.

Gör så här:
Skölj tomaterna, dela dem på mitten och gröp ur fröna.

Låt tonfisken rinna av och blanda den med majonäsen, gräddfilen, curryn och den finhackade dillen.
Skala och hacka äggen och blanda försiktigt i dem i tonfiskröran. Smaka av med salt och peppar.
Fyll tomathalvorna med tonfiskröran och garnera med en tunn skicka citron och en dillvippa.

Fyllda ägg 24 st (Kan göras färdiga dagen innnan)

24 hårdkokta ägg
450 g bacon
300 g oliver
600g bakad leverpastej
1,5 dl crème fraiche

Sås
6 dl crème fraiche
1 dl chilisås

Gör så här:
Skala äggen och dela dem i halvor.
Ta ur gulorna och mosa dem.
Klipp baconet i bitar, stek det och låt det rinna av på hushållspapper.
Finhacka hälften av oliverna och blanda dem med äggulor,bacon, leverpastej och crème fraiche.
Lägg ihop ägghalvorna och servera på salladsbädd med resten av oliverna och såsen.

Kommentera

Stäng meny